Takaisin ylös

Suunnitteletko tulevaa?

Moni miettii omaa poislähtöään jo etukäteen, joko luonnollisena asiana tai esim. sairauden pakottamana. On yhä tavallisempaa tehdä itseään koskevia päätöksiä etukäteen ja usein siitä on apua omaisille ja läheisille kun asia on ajankohtainen.

Suomen Hautaustoimistojen Liitto tarjoaa kaksi vaihtoehtoa ennakkotoiveiden kirjaamiseen. Toki jokainen voi vapaamuotoisesti kirjoittaa omat toiveensa ja kertoa niistä läheisilleen. SHT-Tukun toimittamia tuotteita saa myös omien toiveiden mukaisena. Mieti asiaa siis etukäteen, kirjoita asiat paperille ja kerro läheisille. On erittäin tärkeää, että ennakkosuunnitelmien tekijä kertoo olemassa olevasta toiveesta läheisilleen tai ystävilleen. Tekijän kappale on hyvä säilyttää sellaisessa paikassa, josta omaiset tai ystävät sen helposti löytävät. Kirjoitettua suunnitelmaa tai testamenttia ei missään tapauksessa kannata säilyttää pankin tallelokerossa, koska se avataan usein vasta hautauksen jälkeen ennen perunkirjoitusta. 

Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n jäseninä olevissa hautaustoimistoissa on asiakkaita varten kaksi erilaista tapaa antaa läheisilleen omia hautajaisiaan liittyviä toiveitaan - Hautasusjärjestelyni-vihkonen ja Hautaustestamentti.

Katso lisätiedot ja jäsentoimistojen yhteystiedot: http://www.hautaustoimistojenliitto.fi/index.php?id=10

Hautausjärjestelyni-vihkonen

Hautajaisiaan suunnitteleva voi Hautajaisjärjestelyni -vihkoseen täyttää omia toiveitaan siinä määrin kuin haluaa. Vihkosen voi antaa henkilölle, jonka toivoo huolehtivan hautajaisjärjestelyistä. Ainakin on hyvä kertoa, missä vihkosta säilyttää. Vihkosesta voi antaa kopion myös hautaustoimistoon. 

Hautaustestamentti

Hautaustestamentti on Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n kehittämä järjestelmä, jonka avulla testamentin tekijä voi määrätä omien hautajaistensa järjestämisestä. Hautaustestamentti allekirjoitetaan ja todistetaan kuten tavallinenkin testamentti. Sitä tehdään kaksi samansisältöistä kappaletta, toinen hautaustestamentin tekijälle, toinen hautaustoimistolle.

Hautaustestamenttiin liittyy aina Hautaussuunnitelma, jossa testamentin tekijä voi yksilöidä haluamansa palvelut ja tuotteet. Hän voi määrätä vain yhdestä asiasta, esim. hautaustavasta tai tehdä yksityiskohtaisen suunnitelman omien hautajaistensa järjestämisestä. Hautaustestamentissa voi määrätä, että varat hautajaisiin otetaan testamentin tekijälle jäävästä omaisuudesta tai siten, että varat talletetaan testamentin tekijän tätä tarkoitusta varten avaamalle pankkitilille. Hautajaiset järjestävän hautaustoimiston kanssa testamentin tekijä tekee Hautauksen ennakkotilaussopimuksen. Tilillä olevat varat ovat testamentin tekijän hallinnassa. Hänen kuoltuaan sillä hautaustoimistolla, jonka kanssa sopimus hautajaisten järjestämisestä on tehty, on oikeus nostaa varoja hautaussuunnitelman mukaisten hautajaisten toteuttamista varten. 

Hautaustestamentti tehdään aina Suomen Hautaustoimistojen Liittoon kuuluvassa hautaustoimistossa. Testamentin liitteeksi tuleva Hautaussuunnitelma edellyttää neuvottelua ja erilaisten vaihtoehtojen esittelemistä ja valintojen tekemistä. 

Suomen hautaustoiminnan keskusliitto

SHK tarjoaa tulostettavaa Hautajaisjärjestelyni-kaavaketta, jonka voi tulostaa verkosta. Siinä on mahdollisuus kertoa perusasiat siunaustilaisuudesta ym. 

Personoidut arkut

SHT-Tukun tuotannossa on mahdollista tehdä toiveidesi mukainen erikoisarkku. Pyrimme toteuttamaan suunnitelmasi parhaamme mukaan. Kun suunnittelet itse etukäteen, voit mainita toiveesi hautaustestamentissa tai kertoa siitä omaisillesi. Toimitamme arkkuja ja uurnia vain hautaustoimistojen kautta, joten suunnitellessasi ota yhteyttä lähimpään hautaustoimistoosi.

Esim. verhoillut arkut voidaan toteuttaa haluamallasi kankaalla, kunhan se soveltuu ominaisuuksiensa puolesta verhoiluun. Eri uskontokuntien tai aatesuuntien symbolit voidaan liittää arkkuun ja uurnaan. Sisäverhoilu voidaan yhtälailla tehdä toiveidesi mukaisesti tai jos haluat arkun ilman mitään verhoilua onnistuu sekin.

Instagram
Netland-tuotantoa